De 5 bästa hårtorkarna 2024

Köp inte förrän du har läst detta... Vi har hittat de 5 bästa hårtorkarna bland 87 olika modeller
Jessica Munro

Jessica Munro

Jessica har varit professionell frisör i 20 år och har testat ett antal produkter med sina kunder. När Alice inte är i sin salong forskar hon alltid över de senaste trenderna och innovationerna inom frisörbranschen

Författarens anteckning : Om du letar efter ett billigt alternativ som tar dig +45 minuter att steka ditt hår, och som får dig att kämpa med frizz varje dag, så är den här artikeln inte för dig.

Om det är en sak jag har lärt mig efter 20 år av att få kvinnors hår att se vackert ut, så är det att hårverktygen vi använder kan antingen göra eller bryta vårt hår.

Och att använda rätt hårtork är inget undantag.

Om du köper fön av låg kvalitet (som alltid är de billigaste alternativen), förvänta dig skadat hår, dagliga strider mot friss och spendera mer än 30 minuter på att torka.

De flesta människor är förvånade över det faktum att en investering i en hårfön av hög kvalitet faktiskt innebär att de kan skapa fantastiska salongskvalitetsutblåsningar, varje dag, på bara mindre än 15 minuter, utan att orsaka någon värmeskada alls!

När jag föreslår att någon ska investera i en kvalitetsfön får jag ofta frågan:

“Men är det verkligen värt det?”

Om jag ville tjäna mer pengar till mig själv skulle jag inte ta upp det i första hand.

Varje gång någon kommer till mig för en keratinbehandling på grund av friss eller skadat hår, är det mer pengar i fickan.

Vi har utvärderat hårtorkar på 8 kriterier:

Torktid

Resultat (hur håret såg ut)

Mängd värme/hastighetsinställningar

Vikt

Ljudnivå

Storlek och kompakthet

Varaktighet

Värde för pengar

7 skäl att skaffa en hårtork med ett ihåligt intag

Tack vare den ihåliga designen är det nu möjligt att installera en mikrodator som övervakar temperaturen på det utgående luftflödet. Om luften blir för varm justerar mikrodatorn automatiskt tillbaka temperaturen för att undvika att skada ditt hår.

Tack vare luftflödesmultiplikatorteknologin har hårfön med ihålig luft upp till 15X högre vindhastighet än traditionella hårtorkar, vilket resulterar i en torktid på upp till 9 minuter för ett hår med fullt hår!!

Med kombinationen av starkt luftflöde och avancerad anjonteknologi kommer du att uppleva fördelarna med negativa joner som aldrig förr. Inget mer frizz, och en garanterat slät och rik glans varje gång du torkar håret..

Eftersom luftintaget är i botten är hela hårtorken lättare och enklare att hantera, vilket resulterar i att du inte får ont i armarna och gör den lätt att ta med på språng.

I allmänhet har ihåliga hårtorkar en lägre ljudnivå än vanliga hårtorkar. Det beror på att motorn inuti en ihålig lufttork alltid måste vara borstlös, och därmed har du färre “lösa delar” som kan bullra.

Eftersom vent-hårtorkar har så mycket luftflöde finns det ett större utbud av hastighetsinställningar och tack vare mikrodatorn är det också lättare för företag att ge dig ett mer detaljerat utbud av värmeinställningar. Detta är nyckeln till att få en utblåsning som matchar din hårtyp och kommer att få ditt hår att se fantastiskt ut.

Om du skulle räkna ihop hur mycket du spenderade på keratinbehandlingar och utblåsningar genom åren, skulle det förmodligen vara mycket mer än premiumpriset för en fön. Om du kan uppbåda investeringen, är du säker på att spara inte bara pengar, utan även ditt hår! (För att inte tala om att den tid som slösas bort med att torka i timmar också är värdefull!)

Innan vi gjorde det här testet använde vi Dyson Supersonic i mina salonger.

Men under de senaste 6 månaderna har jag upptäckt ett nytt märke av ihåliga hårtorkar som inte bara är bättre i nästan alla aspekter, utan också betydligt billigare!

Nu, oavsett om du tycker att ditt hår förtjänar en fön med ett ihåligt luftintag eller inte, finns det i allmänhet några saker att titta efter och undvika när du investerar i en ny fön:

Vad Ska Man Leta Efter

Normalt mäts en hårtorks effekt efter hur många watt den använder. Det var vettigt förr, men nu finns det nya motorer som faktiskt kan skapa mycket mer kraft än andra med samma effekt. Av den anledningen är det bästa måttet att titta på hur starkt luftflödet är i meter per sekund (M/S).Vi fann att hårtorkar med minst 50 M/S kan minska de flesta konsumenters torktid med upp till 50 %

Om du vill ha fullt skydd mot värmeskador på håret vid torkning, leta efter en modell med temperaturövervakning. Vanligtvis är detta en fördel som bara ihåliga hårtorkar har, eftersom det är svårt att implementera i designen av en vanlig hårtork.

Du har med största sannolikhet redan hört talas om frizz-fighting funktioner som turmalin, keramik och negativa joner. Enligt vad vi kan se i våra tester är negativa joner överlägset bäst på att tämja frizz och ge dig släta, glänsande lås. Och i kombination med högt luftflöde (M/S) kan du nästan vara säker på att burrigt hår kommer att vara ett minne blott.

Många hårtorkar motorer är utformade på ett sådant sätt att de slits snabbt när de används ofta. I detalj, när en motor går från mycket varm till kall under en kort tidsperiod, kommer motorn att slitas mycket snabbare.

Vissa av de nyare modellerna använder ett system som kyler ner motorelementet med tiden när det stängs av för att orsaka minimalt slitage på de interna komponenterna.

Vad Bör Undvikas

En annan missuppfattning konsumenter har om hårtorkens effekt är att det finns en specifik wattnivå för varje hårtyp. Om du har en hårtork som är tillräckligt kraftfull, med tillräckligt många inställningar, är det inte så.

När du har ett brett utbud av kombinationer av olika inställningar kommer du att kunna hitta hastigheten och värmen som får ditt hår att se fantastiskt ut.

Hur ofta känner du att du har tränat ett helt överarmspass efter att du har torkat håret? De flesta konventionella hårtorkar kan vara ganska tunga och ganska svårhanterliga, men lyckligtvis sparar många av de nyare modellerna dig detta besvär genom att använda lättare komponenter, men också genom att fördela vikten inuti handtaget istället för över handen.

Om du vill ha en hårtork som gör att du kan göra vilken stil som helst med exakt perfektion, leta efter de extra tillbehören som ingår. En diffuser och en rak “tuyere” bör vara minsta möjliga för att säkerställa att du kan styla ditt hår precis som du vill ha det.

Har du någonsin känt att du stod mitt på en flygplats medan du fönade håret? Tja, det är troligen inte så långt borta. De flesta hårtorkar tillverkade före 2016 har en ljudnivå mellan 90-110db, vilket i värsta fall motsvarar att ett plan lyfter.

På grund av framstegen inom motorteknik är vissa nyare modeller nästan hälften så höga, vilket innebär att du faktiskt kan undvika att vakna upp hela huset när du fönar håret på morgonen!

DE 5 BÄSTA HÅRTORKRNA 2024

Under de senaste 6 månaderna har vi testat 87 olika hårtorkar. Dessa 5 modeller är de bästa baserat på våra expertutlåtanden tillsammans med konsumentrecensioner:

1. Batroni-SE

UTVÄRDERING

865 Votes 9.6/10

2 399,00 SEK

A+

TOTAL GRADE

TOTAL GRADE

TORKTID

97%

9.7/10

INSTÄLLNINGAR FÖR VÄRME OCH HASTIGHET

94%

9.4/10

TEMPERATUR KONTROLL

93%

9.3/10

LJUDNIVÅ

90%

9.0/10

VALUTA FÖR PENGARNA

98%

9.8/10

Fördel

Nackdelar

Recension

Om du vill halvera torktiden, skydda dig till 100% från värmeskador och alltid se ut som salongskvalitet, då är Batroni utan tvekan den bästa valutan för pengarna.

Med en kraftfull 120 000 RPM-motor som skapar ett luftflöde på 60 M/S, rapporterar de flesta konsumenter att deras torktid har minskat med mer än hälften.

Och när du blåser ut en ursnygg frisyr behöver du inte ens oroa dig en sekund för att ditt hår ska skadas. Batroni använder den bästa temperaturövervakningstekniken som kontrollerar luftflödestemperaturen 58 gånger per sekund för att garantera dig inga friterade lås någonsin.

Du behöver inte heller oroa dig för frustrationen av muggen på morgonen. Med över 10M+ negativa joner emitterade per för det andra, och det starka luftflödet, kan du vara säker på att ditt hår inte blåser upp så fort du kliver ut.

Batroni stoltserar också med att vara den lättaste hårtorken i vårt test på bara 358 gram, med 12 olika värme- och hastighetskombinationer, och använder även ett speciellt fördröjd avstängningssystem för att göra den till den hårtork du vill ha.

2. Dyson Supersonic

UTVÄRDERING

865 Votes 8.9/10

6 199,00 SEK

A-

TOTAL GRADE

TOTAL GRADE

TORKTID

91%

9.1/10

INSTÄLLNINGAR FÖR VÄRME OCH HASTIGHET

88%

8.8/10

TEMPERATUR KONTROLL

93%

9.3/10

LJUDNIVÅ

91%

9.1/10

VALUTA FÖR PENGARNA

88%

8.8/10

Fördel

Nackdelar

Recension

Supersonic är en av de modeller jag får mest frågor om, och det är inte konstigt.

Det har varit mycket surr runt den här hårtorken sedan den kom ut med sin banbrytande teknologi 2016.

Som nämnts tidigare i den här artikeln använde vi Supersonic i våra salonger tidigare, men har nu bytt till Batroni.

Alltså ikSäger inte att är dålig alls, det här är förmodligen en av de bästa hårtorkarna du kan få tag på, men den har fortfarande några nackdelar när du jämför den med andra alternativ.

Den är ganska tung och kommer med största sannolikhet att vara lite hård mot dina armar, och den låter.

Luftflödet är dock bra och det torkar håret ganska snabbt.

Den kommer också med massor av coola tillbehör.

3.Gama IQ Perfetto

UTVÄRDERING

865 Votes 9.6/10

3 987,00 SEK

B

TOTAL GRADE

TOTAL GRADE

TORKTID

85%

8.5/10

INSTÄLLNINGAR FÖR VÄRME OCH HASTIGHET

87%

8.7/10

TEMPERATUR KONTROLL

84%

8.4/10

LJUDNIVÅ

91%

9.1/10

VALUTA FÖR PENGARNA

82%

8.2/10

Fördel

Nackdelar

Recension

IQ Perfetto var en annan intressant utmanare, som kom trea i vårt test.

Eftersom det faktiskt var den lättaste hårtorken som testades var det lätt att torka och styla håret, vilket är något vi verkligen gillade med det.

Den har också en trevlig temperaturkontroll, även om vi inte kunde få information om hur många gånger per sekund temperaturen övervakas.

Till skillnad från några av de andra hårtorkarna kom den även med 3 snygga tillbehör, inklusive en diffusor.

Å andra sidan fanns det några saker vi inte gillade så mycket med IQ Perfetto.

Det finns ingen negativ jonteknologi, så om du är någon som i allmänhet kämpar med burrigt hår, är detta inte det bästa alternativet.

Dessutom var det ganska stökigt och det var färre värme- och hastighetskombinationer jämfört med andra modeller.

Slutligen är IQ Perfetto ganska dyr, och den verkar inte ha ett fördröjt avstängningssystem, så jag skulle inte vara säker på dess långsiktiga hållbarhet.

4. T3 Cura Luxe

UTVÄRDERING

489 Votes 9.6/10

3 399,00 SEK

C+

TOTAL GRADE

TOTAL GRADE

TORKTID

77%

7.7/10

INSTÄLLNINGAR FÖR VÄRME OCH HASTIGHET

70%

7.0/10

TEMPERATUR KONTROLL

71%

7.1/10

LJUDNIVÅ

82%

8.2/10

VALUTA FÖR PENGARNA

65%

6.5/10

Fördel

Nackdelar

Recension

På 4:e plats har vi  Cura Luxe.

Det här är också en hårtork som har fått en del surr på sistone, så vi var såklart tvungna att testa den.

Vi fick fina resultat med den eftersom det fanns en bra mängd olika värme- och hastighetskombinationer men lite mindre än andra (10 kombinationer) och den har också ett bra negativt jonsystem som var bra för att ta upp muggkampen. .

Även om det fanns en bra mängd inställningar och ett snyggt implementerat negativt jonsystem, saknade  Cura Luxe i den meningen att den inte kom med en diffusor, och inte heller hade den temperaturkontroller för att skydda mot skador från överhettning.

Dessutom var det ett av de dyrare alternativen, och vad vi kunde se hade det inte heller ett fördröjt avstängningssystem.

Slutligen var det ganska stökigt, och hade lite mer vikt än de andra i testet.

5. Harry Josh Ultra Light

UTVÄRDERING

865 Votes 9.6/10

5 400,00 SEK

D

TOTAL GRADE

TOTAL GRADE

TORKTID

71%

7.1/10

INSTÄLLNINGAR FÖR VÄRME OCH HASTIGHET

65%

6.5/10

TEMPERATUR KONTROLL

65%

6.5/10

LJUDNIVÅ

83%

8.3/10

VALUTA FÖR PENGARNA

74%

7.4/10

Fördel

Nackdelar

Recension

Josh Ultra Light kom också ut som en bra hårtork i vårt test.

Med 12 olika kombinationer och ett hyfsat luftflöde lyckades vi skapa många snygga frisyrer, inte på snabbaste tiden, men resultatet blev fint.

Det som kunde ha gjort stylingen ännu bättre var om det hade funnits en diffusor, det fanns det tyvärr inte.

Den var lite tyngre att hantera än den andra (526g) och prislappen var definitivt något som tryckte ner den lite på listan också ur ett “valuta för pengarna”-perspektiv.